Idag jobbade jag halvdag. Eller mer än så för jag hade så mycket och göra. Alla verkade komma in på en gång och behövde hjälp igår! Så är det ofta men idag var jag själv eftersom min kollega hade sin halvdag på morgonen. Smart…:-) Well iaf. Jag gjorde allt jag kunde och kom iväg vid ettiden. Körde inom Belmart (affär) för och fylla på två vattendunkar. Vet inte om det var smart eller dumt med tanke på att jag har CTO (ledighet) den 7/9. Men med tanke på den ev. orkanen så tänkte jag blir jag fast vill är vatten ovärderligt. Behöver vi evakuera ja då loosar jag det. So what. Bättre och ha och i annat fall ger jag det till vakterna. Det tog tid då kassörskan gav mig ett kvitto på en annan sort av vatten än de vattenflaskor jag lämnat in. Nej det går inte och byta rakt av. Vattenkillen bara tittade på mig och sa fel vatten. Det jag brukar ha kostar tydligen 90 gourde mer för två stora gallons. Det är inga pengar för mig men ja ni förstår. Bara och gå in och börja tråckla och få det tillrätt betala och gå ut. Jag köpte på mig lite konserver etc. in case of. Det är vettigt och ha i sitt boende oavsett och nu.. kändes det extra aktuellt.

Igår tänkte jag nyttja min fina lilla uteplats jag har. Den är riktigt fin ska lägga upp bild senare. Men som med så mycket annat som kan se fint ut på ytan så är det något krux. I detta fall myggen. Här är mycket mer mygg än förra boendet beroende på att här är mycket mer grönska (vilket är fint) men mygg och ödlor och diverse.

Jag är myggbiten på axeln, benet under foten och under ögat (det har svullnat) idag (vet ej varför). Det var priset för att sitta ute och njuta i tjugo minuter på uppvärmd stenmöblemang (solen). Nu förstår jag ännu mer den förra inneboende som sa att han aldrig öppnar de fina glasdörrarna som är från golv till tak. Det vore underbart och bara öppna och känna viss frihet. Men nej jag inser att de inte går. För den delen är det bara den ena som fungerar. Den andra ska lagas. Vilket år är ej uttryckt.

Jag bad landlorden om möjlighet att gå genom kontraktet imorgon. Det var ok. Bra. Det finns vissa punkter som jag skrev igår. Men det blir säkert bra. I eftermiddags fick vi ett bra uppvaknande. Min kontingent commander ringde och frågade om jag känt av något jordskalv för det hade kollegan hon bor med känt, inte hon själv. Nej det har jag inte svarade jag. Men jag håller på och tvätta och springa omkring. Efter en kort stund fick jag ett meddelande från Delta camp och en kollega som frågade om jag känt av ett jordskalv. Ok tänkte jag. Det var verkligen något. Jag fick en länk som konfirmerade att jo det var ett skalv här i Haiti. Nu funderar vi på vad det kan innebära. Hade det varit Sverige hade jag inte brytt mig mer om jag ska vara ärlig. Men Haiti… det ska tas seriöst. Vi pratade om brytpunkt, grab&go väskan och ha redo, var vi bor! Alla har nyligen flyttat och jag hittar inte alla ställen. Men vi har maps. me och den är väldigt bra så länge man är i civilisationen. Sedan får man gå på färg på miljön. Men idag har jag iaf bil med halv tank. Imorgon ska jag se om jag kan tanka. Söndag vet ej om det går. Nu är det lite mycket på en gång. Orkanen Irma som det inte går att förutsäga ännu var den kommer och gå. Om några dagar, kanske tisdag vet vi mycket mer. Orkanen kan slå mot Karribien. Den kan gå mot USA men den kan också vända och gå ut till havs igen. Hursomhelst är det viss ovisshet just nu. Jag vet att inför förra orkanen Matthew så åkte man omkring med megafoner och varnade människor och det informerades så gott det gick.

Jag har tänkt på saker som jag hittills visst förberett till viss del, som grab&go väskan. Den ordnade jag till efter senaste ledigheten i Sverige. Ska checka igen imorgon. Men jag har också flyttat väskor, tänkt att om de fina glasväggarna krossas och vatten flödar in, eller orkan röjer allt i sin väg. Var ska jag åtminstone försöka ställa saker? Jag har flyttat in en del lösa föremål i köksskåp. Men de går ju inte och låsa och kan lika väl flyga hursomhelst. Hur gör man? Jag försöker fantisera. Det går inte och skydda sig. Bara och göra det man kan till viss del. Önskar det vore vägg istället för glas…

Well nu är det bara och vänta. Ska orkanen Irma komma eller passera? Ska den gå mot USA eller vända ut? Vad betydde jordskalvet? Är det en förvarning på något som komma skall? Är det en effekt av orkanen Matthews framfart eller Irmas antågande eller bara råkade sammanfalla? Jag vet inte. Det är många frågetecken. Det är ett land som drabbats av många naturkatastrofer men jag är inte van. Om en vecka vet jag bra mycket mer. Jag hoppas jag kan sitta lugnt i NY och skriva ett inlägg till er därhemma. För då har jag ledighet. Kanske skriver jag inte ens ett inlägg utan försöker ta vara på de lediga dagar jag har. Inget är hugget i sten. Mycket är ovisst och vi kollar ev. möjligheter till både ombokning och avbokning. Packa är absolut det sista jag kommer göra. Det känns som det är alldeles för mycket ovisshet just nu. En sak i taget. Andas…:-)