Jag hade inget internet igår. Är på jobbet nu och här funkade det. Började kl. 06.00 idag också i samma patrull, med kollegan från Niger. Han hämtade mig. Han börjar tuta innan han ens stannat. Skitsamma att klockan är kvart i sex på morgonen. Han tutar fast han ser att man stoppar nyckeln i dörren. Otroligt! Jordaniern förvarnade mig innan spring ut när han kommer. Inte lätt när det är beckmörkt nerför stentrapporna som är glashala från regnet. Fast kollegan är trevlig och frågar hur man vilat. Det är en artighetsfråga här. Jag tror han tycker jag försöker göra ett bra arbete. Iaf sa han det när chefen kom och frågade. Han sa jag lär mig snabbt. Det är inte lätt och skriva rapporten på franska särskilt inte som informationen är på kreol.. dvs lokala polisens uppgifter i sin liggare. Man kontrollerar både den samt räknar fångarna flera ggr under dagen för och se om någon skickats vidare. Hittills har kvinnoarresten varit tom. Lite svårt och räkna ibland då de har filtarna högt uppe. Men någon brukar sträcka upp fingrarna eller säga hur många de är. De vill bara vara ifred och sova.

Offroad var rubriken. Igår min första jobbdag hade jag lyckan och få åka med civil polis (tre stycken) till en skola vid namn: De K four Pinguin, ecolé Nationale. Det var ungefär 70 elever i olika åldrar. Självklart fick jag många blickar där jag stod (vit) längst fram med mina kollegor.

Jag presenterade mig kort och sköt in lite när de pratade om polisens arbete. Jag ska säga att jag fattade långt ifrån allt som sades men jag försökte läsa uttryck och rätta mitt ansiktsuttryck efter det. Men det var svårt och göra annat än och le…. Barn är barn var man än befinner sig. Några flickor knuffades med varandra, några av de minsta hade svårt och sitta stilla så länge (kan man förstå..) Andra satt som ljus och några flickor fram särskilt en hon som la huvudet mot mitt vill bli polis.

Förstå vad mycket det kan göra bara och visa att vi tjejer kan. Den vita kvinnan (polisen) kommer till deras skola som verkligen ligger mitt ut i ingenting och står där och ser stark ut.

De besöker skolan en gång om året beroende på ”vägen”. Jag körde för första gången. Och det till denna skola. Det gick bra och vägen var klar från början sedan mindre bra och sedan ingen väg alls. Det öppnade sig ett ändlöst grusfält utan väg och så såg jag en del vatten som efterhand blev mer sim en flod. Jag tittade mig omkring och frågade om jag skulle fortsätta. Det var nickande, oui oui fortsätt och jag bara herregud, växlade tog ett djupt sndetag och så körde jag rakt ut i floden. Det var stört omöjligt att ens tänka på att filma men det hade varit en syn. Ni hade nog blivit chockade. Jag var så rädd att det skulle vara ett hål någonstans, försökte liksom parera över såg lite grus i ytan på ett ställe mitt i floden och sneddade runt för och få grepp. Hade motorn blivit blöt hade vi varit körda. Man slungas snabbt genom vackert och lite nice känsla till lite mer otrevliga, utsatta situationer. Det är en stress och vara i mission så vilan och andas i magen när man är ledig är oerhört viktigt. Satt och pratade med en kollega (jordanier) idag. Någon i hans familj dog igår så jag och en annan jordanier (som bor intill mitt) ska ta oss till stranden idag och gå. Han sa jag behöver komma ut. Så så får det bli. Skönt för mig också, gå lite.

Just det efter jobbet kom städerskan och hon som jag hädanefter kommer använda laga mat så vi försökte prata om vad jag tycker om hur mycket det kostar och jag gav pengar för det samt pengar till taxi (med moto) tillbaka då hon har varor att handla. Hon åkte direkt och kom tillbaka senare med massa grönsaker och frukt. Jag vill göra mixa färska frukter och ha som lite vitamintillskott. Tog fram min lilla mixer hemifrån. Det luktade lite bränt om den men blev god mangodryck. Hon tycker det är roligt och vara med mig och göra saker. Det märks. Hon är väldigt ärlig och pålitlig. Hon har lärt sig mer om hur man lagar till oss och gjort så i elva år. Men hon sköljde tomaterna under kranen och då blev det stopp. Fick ta en stekpanna och hälla vatten från flaska i den. Nu vet hon hur noga det är för mig. Jag ska köpa en plastbalja som hon kan skölja i. Hon fick pengar och ska köpa stor vattendunk istället och några bananer. Apelsiner fanns inte. Avokado fanns endast i PAP och inte här. Synd för de var stora! Här tog hon fram sil för och filtrera saften. Den blev lite tjock. Hon tycker jag ska tillsätta lite socker i. Msn får blanda vatten i för rätt konsistens. Himmel vad hon kunde skala och få ut allt ur allt mangokött.