När min ledighet i Dominikanska Republiken tog form så tog min madrassplan ny fart.. Madrasserna här är liksom i Kongo hårda som bara den. Och det i kombo med de ”vägar” vi kör gör ryggslutet något överbelastat.

Och vad fann jag inte när jag googlade om Dominikanska om inte just att det fanns IKEA!! Det finns ett IKEA i Santo Domingo och ett mindre i La Romana nära Bayahibe.

Jag letade i förhand upp den bäddmadrass jag ville ha, den smalaste varianten som är 189X97 cm. Ja udda storlek. Jag hittade den i affären efter att ha blivit hänvisad hit och dit rent svettig och tänkte hur ska detta gå.

De kan inte mycket för och säga alls engelska, bara spanska, och det verkade som kunden sågs mer som ett problem istället för någon man ska hjälpa. Det sa även taxichauffören. En tjej var dock riktigt duktig och hjälpte till och bad om ursäkt för hur jag fått springa hit och dit med madsa olika info. Jag hade t o m lapp utskriven på spanska, från IKEAs hemsida, med rätt mått och artikelnummer. Allt klart. Det var som jag sa till tjejen om de bara velat titta på pappret.  Iaf rätt häftigt att det finns IKEA överallt. Har några kollegor från Colombia och El Salvador som aldrig hört talas om IKEA. De sa att det inte fanns i deras land vad de vet.

Jag kastade mig över köttbullarna, fem stycken, helt ok. De flesta tog nog köttbullarna med kycklingkött och inte vanliga färsen. Potatismoset var gott. Brunsåsen ok och lingon kunde hon inte få ösa nog av. Det tyckte hon var konstigt. Jag åt så jag fick ont i magen. Men åhhh vad gott!!!

Svenska i husmanskosthimlen!

Det fanns en svenskmat avdelning också. Jag snyftade och skrattade när jag for genom hyllorna och proppade på mig knäckebröd, skorpor med kardemumma, vaniljkräm (hur tänkte jag där…) choklad Marabou!! och Kalles kaviar. Stackars kassörskan fattade nog inte vad som pågick men sprang snabbt fram med en korg och hjälpte mig ösa ner grejorna. Hon tittade på mig medan tårarna rann av glädje. Jag ville ha mer men tog sådant jag kan få god nytta av och som jag kan hantera på vägen tillbaka.